Napísali o nás v Hospodárskych novinách:
.
MÁTE TIEŽ ESHOP?
TOVAR V AKCII
NAJPREDÁVANEJŠÍ
KONTAKTY
Úvod » Starostlivosť o kávovary
Starostlivosť o Váš kávovar je niečo podobné ako starostlivosť o Vaše auto, alebo o Vás samotných. Rozdiel medzi staraním sa a nestaraním sa vždy prinesie v čase nejaký výsledok.
Starostlivosť sme rozdelili na 3 základné oblasti a to :
1. Čistenie a (automat aj mazanie) kávovaru
2. Odvápňovanie (dekalcifikácia) kávovaru
3. Filtre a zmakčovače (používanie vhodnej vody)
Veľa zákazníkov sa nás pýta ako sa starať o kávovár, ako často a pod. Neexistuje univerzálny návod, primárne sa riaďte návodom, ktorý ste obdržali k Vášmu kávovaru, každopádne sme sa pokúsili pre Vás pripraviť prehľadnú tabuľku všeobecných pravidiel, ktoré by Vám mali zabezpečiť, že Váš kávovar Vám bude poskytovať dlhodobo maximalnu podporu pri prípráve kávy.
Ešte veľmi dôležité upozornenie, ktoré by malo presvedčiť naozaj každého je, že v prípade vzniknutých závad spôsobených nedodržaním pokynov k údržbe uvedených v návode , nie je výrobcom takáto závada uznaná v rámci záruky ako záručná.
1.A ČISTENIE A MAZANIE AUTOMATICKÉHO KÁVOVARU
.
Po každej káve, príp. priebežne | Denne | Týždenne | Mesačne, príp.podľa potreby |
ak Váš kávovar nemá kontrolky doplňania vody, kávy, alebo plného zásobníka vody, kontrolujte priebežne , a doplnťe, aby sa Vám nestalo, že pri ďalšej kávičke budete mať naponáhlo a chytíte kávovy 4-boj, teda doplniť kávu, doplniť vodu, vysypať odpad a vyliať odkapkávaciu misku ------------- ak ste si robili cappuccino a cappuccinator nema automatický program jeho prečistenia, tak spustite jeho prečistenie manuálne. Ak nemá ani manualny program prečistenia, tak ho hneď demontujte a umyte pod tečúcocu vodu, aby v ňom nestihlo zaschnúť mlieko |
vyprázdniť nádobku na odpad (vyhodiť kávové koláčiky) -ak ich necháte v kávovare, budú Vám tam plesnivieť ------------- vyliať odkvapkávaciu misku ------------- vyliať neminutú vodu a naliať čerstvú ( stará voda môže páchnuť a zažili sme v jednej firme aj riasy v nádobe) ------------- ak ste nečistili cappuccinator po každom cappuccine, spravte to teraz. Či už cez program, alebo ručne. Ak sa dá odmontovať rozobrať a umyť v čistej vode. Ak je mlieko prischnuté, tak pomocou prostriedku na čistenie mliečnych ciest |
vybrať sparovaciu jednotku (ak teda máte kávovar, kde je vyberateľná a tým pádom môžete mať istotu , že máte dobrý prístup k dôkladnejšiemu prečisteniu) Sparovaciu jednotku umyjete pod tečúccou vodou a necháte vyschnúť Ak vidíte po vybratí sparovacej jednotky okolo kávové usadeniny, tak ich povysávajte, alebo utrite jemne navlhčenou handrou, alebo štetcom. |
podľa potreby znamená, či Vám kávovar nejakým symbolom ukazuje , že máte spraviť údržbu, alebo ak takéto upozornenia v sebe nemá, pozrite si návod na obsluhu vo všeobecnosti je potrebné premazávať každých 500 káv, alebo 1x mesačne Spárovaciu jednotku. Týka sa to jej najnamáhanejších pohyblivých plastových súčasti, v návode ich máte detialne zobrazené. Na premazanie sa používa potravinárska vazelína. --------------------------- 1x mesačne prečistite kávovar čistiacim prostriedkom / čistí od usadenín a odmasťuje/ Môžete použiť pre pohodlné použitie tablety, alebo použijete čistiaci prášok. Zvyčajne sa prostriedok na čistenie dáva buď do nádobky alebo do spárovacej jednotky. Určite postupujte výhradne podľa návodu k vášmu kávovaru! --------------------------- Cappuccinator 1x mesačne umytie aj v prostriedku na čistenie mliečnych ciest. ---------------------------- 1x mesačne vyčistiť násypku na zrnkovú kávu špeciálnym prípravkom na čistenie zásobnikov na zrnkovú kávu. |
Náš tip: výborným pomocníkom priebežnej údržby je univerzálnym BIO čistič a sada baristických utierok.
.
1.B ČISTENIE PÁKOVÉHO KÁVOVARU
.
Po každej káve,príp.priebežne | Denne | Mesačne, príp.podľa potreby |
krátke prepláchnutie hlavy vyčistenie páky -------------------------- pri príprave cappuccina, alebo horúcej čokolády, samozrejme po každom použití parnej trysky ihneď odfuknúť ešte paru naprázdno a poriadne utrieť handričkou ideálne určenou na utieranie parnej trysky
|
v kaviarňach určite po poslednej objednávke kávy vyčistiť hlavu pákovaru tzv.backflush Slepé sitko , špeciálny čistiaci prostriedok, jedna lyžička a podľa znečistenia aspoň 5 cyklov po 5-10sec. Doma prevádzajte ako to vy cítite, kto chce každý deň ako v kaviarni, kto nie, aspoň 1x za týždeň. Ak pijete kávu doma každý deň a budete robiť denne backflush, budete mať vždy istotu, že mate kávovar tip top pripravený na vašu kávičku. Backflush sa netýka kávovarov, ktoré nemajú 3 cestný ventil. Pri nich sa snažte čistiť aspoň čistiacou kefou , prípadne v kombináciu s čistiacim prostriedkom na kávové usadeniny vyčistiť hlavu kávovaru. --------------------- Vyliať vodu a dať si čerstvú |
Ak sa Vám zdá backflush, alebo čistenie hlavy čistiacou kefou nedostatočné, odšroubujte sprchu na hlave kávovaru a vyčistite ho od kávových usadenín. -------------------------- Ak chcete mať parnú trysku stále v dobrej kondinícii, samozrejem okrem okamžiteho utretia špaciálnou handričkou a odfuknutia oary ihneď po napenení mlieka, alebo príprave horúcej čokolády aspoň 1x za mesiac vyčistite parnú trysku aj s prípravkom na čistenie mliečnych ciest. -------------------------- Dôkladnejšie prečistenie páky a sitka robte podľa potreby, ak vidíte že su už zanesené, v kaviarňach určite častejšie, v domácom prostredí ak si robíte denne pár kávičiek tak aspoň 1x mesačne. Páku aj sitká namočíte do vodného roztoku s čistiacim prostriedkom podľa návodu na prípravku. Niekto necháva aspoň 15 minút, niekto aj celú noc, záleží aj od toho ako sú znečistené. |
Náš tip: výborným pomocníkom priebežnej údržby je univerzálnym BIO čistič a sada baristických utierok.
.
2.ODVÁPNENIE / DEKALCIFIKÁCIA (AUTOMAT AJ PÁKOVÝ KÁVOVAR)
.
Automatický kávovar môže mať odvápňovací program, ktorý Vás jednoducho upozorní, kedy máte kávovar odvápniť / pozor kávovar nesleduje reálne či už má zanesené vnútro vapnikom, ale má v sebe zabudované len počítadlo, ktoré podľa tvrdosti vody akú mu nastavíte v menu nastavenie tvrdosti vody, Vás len po vymedzených cykloch pre danú tvrdosť nato upozorní/. Ak takéto menu automatický kávovar nemá, odvápňujte kávovar podľa toho akú tvrdú vodu do neho dávate. Na internete nájdete na stránke Úradu Verejného zdravotníctva mapu tvrdosti vody, alebo si u nás objednajte tester tvrdosti vody a podľa výsledku sa rozhodntete.
Pákové kávovary nemajú žiadne upozornenie na to, že treba kávovar odvápniť , preto im treba venovať o to väčšiu špeciálnu starostlivosť v tomto smere.
( Profesionálne pákové kávovary v kaviarňach sa napájaju na vodinštaláciu, a nakoľko sa jedná väčšinou o niekoľkotisícový kávovar, ktorý musí zvládnuť veľké množstvá kvalitných káv, sa musí vždy medzi vodoinštaláciu a kávovar umiestniť zmakčovač, alebo filter!)
Ak chcete vedieť presnejšie ako často by ste mali vy kávovar odvápňovať pomôže Vám táto tabuľka:
Celková tvrdosť vody |
Stupeň tvrdosti [°dH] |
Stupeň tvrdosti [mmol/l] |
voda veľmi mäkká | 0-4 | 0 -0,72 |
voda mäkká | 4-8 | 0,72-1,43 |
voda stredne tvrdá | 8-12 | 1,43-2,14 |
voda dosť tvrdá | 12-18 | 2,14-3,21 |
voda tvrdá | 18-30 | 3,21-5,35 |
voda veľmi tvrdá | >30 | >5.35 |
Ak je mäkká voda - do 1 mmol/L , tak pravidelné odvápňovanie nebude Vaším strašiakom. Ak chcete mať úplnu istotu, tak môžete 1-2x za rok.
Ak je voda na hornej hranice mäkkosti až stredne tvrdá , tak raz za 1/4 rok
Ak dávate do kávovaru tvrdú vodu, tak každý mesiac.
Príliš tvrdá voda Vám jednak zanáša všetky súčasti kávovaru, ktorými preteká a v krajných prípadoch Vám znefunkční kávovar, ale rovnako Vám aj znehodnocuje výslednú chuť samotnej kávy.
Na odvápnenie si môžete vybrať z niekoľkých prípravkov vo forme buď prášku, ktorý si zarobíte, alebo tablety / stlačený , ale pre ľahšie použitie nadávkovaný prášok/ , ktorá sa rozpustí , alebo rovno roztoku , ktorý buď neriedený, alebo riedený v nejakom pomere podľa návodu nalejete do zásobníka na vodu. My ponúkame ako novinku dokonca roztok od spoločnosti LUJO, ktorý sa dá použiť opakovane dovtedy, kým sa nezmení jeho farba.
(Ešte jedno upozornenie k odvápňovaniu: Ak si vážite seba a investíciu do Vášho kávovaru, nepoužívajte na odvápňovanie ocot a podobné domáce zaručené recepty. Nerozporujeme účinky octu, citrónu atď, ale je rozdiel odvápniť rýchlovarnú kanvicu , na hrubo plechovu, plastovú, prípadne nerezovú nádobu so špirálou vo vnútri za 10 - 20 eur, a kávovar , konštrukčne ďaleko zložitejšie zariadenie, s veľmi jemnými a tenkými vodnými cestami, ktoré je ďaleko citlivejšie na koncentráciu účinných látok a hlavne nepomerne drahšie. )
Kvalitu vody, ktorú dávate do kávovaru viete ovplyvniť rôznymi spôsobmi . My Vám ponúkame filtre , zmakčovače a novginku , vankúšiky ktoré osmoticky upravujú vlastnosti vody. Všetky majú za cieľ zlepšiť vlastnosti vody a tak dopomôcť k lepším chuťovým vlastnostiam kávy a predlžiť životnosť Vášho kávovaru. Viac sa o nich dočítate v ďaľšej časti
.
3.FILTRE A ZMAKČOVAČE (AUTOMAT AJ PÁKOVÝ KÁVOVAR)
.
Úpravou vody zlepšujete výslednú chuť kávy a predlžujete životnosť kávovaru. Môžete sa rozhodnúť pre filtre , zmäkčovače, alebo osmotickú úpravu vody.
Každý jeden produkt má svoju účinnosť, ktorá je definovaná dvoma základnymi parametrami a to časovou účinnosťou a objemovou účinnosťou.
Platí , čo ubehne skôr, vtedy výrobok stráca účinnosť a treba ho vymeniť.
Filtre alebo zmakčovače sa v domácich kávovaroch - je jedno či automatoch, alebo pákových umiestňujú v drvivej vačšine v nádobkách na vodu a to buď v špeciálnych konštrukčných riešeniach, ktoré výrobca spravil tak, aby tam pasoval len jeho konkrátny filter , alebo môžete použiť rôzne univerzálne filtračné vankúšiky , ktoré voľne umiestnite v nádobke na vodu.