CHEMEX
CHEMEX môžeme označiť aj nádobu na prípravu kávy aj spôsob a metódu jej prípravy.
Bola vymyslená v roku 1941 nemeckým chemikom a vynálezcom, pánom Petrom J. Schlumbohmom.
Vymyslel toho naozaj veľa, pretože počas svojho života si dal patentovať vyše 3000 vynálezov.
Ale hovorí sa, že práve Chemex je najznámejší. Jedinečný tvar nádoby z borosilikátového sklad s drevenným držiakom a kožennou šnúrkou vytvárajú spolu aj unikátny dizajn. A to ste ešte nevyskúšali ako z neho chutí káva!
Chemex ako metóda prípravy kávy je príznačná tým, že je relatívne jednoduchá. Okrem kávovaru-nádoby Chemex, potrebujete aj špeciálny papierový filter Chemex, do ktorého veľmi jednoducho povedané nasypete kávu a zalejete horúcou vodou.
Pár rád pred prvou prípravou
1. Chemex papierový filter je potrebné pred použitím umyť, klasicky ho môžete nasadiť na nádobu a zaliať horúcou vodou cez nádobu, po prefiltrovaní (premytí) vodu z Chemexu vylejete a filter je pripravený na použitie,rovnako ste si zahriali aj CHEMEX kávovar(nádobu).
2. Hrúbka mletia - trošku jemnejšie mletie ako pri French presse, ale stále hrubšie ako pri espresse.
3. Pomer kávy a vody záleží od vaších preferencií, skúste začať v pomere 1:10 / 1gram kávy na 10ml vody/ a podľa výslednej chuti sa rozhodnete,ktorým smerom zmeníte pomer.
4. Teplota vody by mala byť niekde medzi 90 -95 stupňov
5. Čas extrakcie by mal byť v rozmedzí 3-5 minút, opäť je to na Vás experimentovať s pomerom vody, množstvom kávy a hrúbkou mletia,aby ste dosiahli pre Vás optimálny čas, ale predovšetkým vo finále pre Vás najlahodnejšiu chuť kávy.
6.Horúcou vodou zalievajte krúživým pohybom, lejte na kávu, nie po stenách nádoby a lejte v intervaloch, ak máte váhu tak cca v 30gramových intervaloch s pár sekundovými prestávkami.
7. Užívajte si to a spravte si postup prípravy, ktorý Vám prinesie najväčšiu radosť z výsledku!
Naša cena 49,00 €
skladom
Naša cena 12,50 €
skladom
Naša cena 49,00 €
skladom
Naša cena 52,00 €
skladom
Naša cena 55,00 €
skladom
Naša cena 12,50 €
skladom
Naša cena 11,90 €
skladom