1. Starostlivosť a údržba AUTOMATICKÝCH kávovarov
.
Ak máte kávovar a chcete, aby Vám čo najdlhšie vydržal robiť dobrú kávičku, treba sa o neho starať.
Samozrejme v prvom rade platí, aby ste sa riadili pokynmi na údržbu uvedenými v návode ku kávovaru.
Všeobecné zásady sú ale v princípe rovnaké, snažili sme sa ich nejak zrozumiteľne zosumarizovať a aj vysvetliť prečo je dôležité sa o svojho domáceho kávového pomocníka starať.
Väčšinou sú konštrukčne riešené ( veľmi zjednodušene - hlavne z pohľadu údržby) tak, že majú:
1. nádobu-zásobník na zrnkovú kávu z ktorej padajú kávové zrná priamo do mlynčeka
2. nádobu-zásobník na čerstvú vodu
3. varnú jednotku - ktorá ma na starosti prípravu kávičky .
4. Vyššie modely majú aj externý , alebo zabudovaný cappuccinátor, prípadne parnú trysku na napenenie mlieka, na horúcu vodu, alebo aj na prípravu horúcej čokolády.
Záverečná kapitola sa týka odvápnenia kávovaru.
Poďme jednotlivo na starostlivosť o jednotlivé časti
1. nádoba/zásobník na zrnkovú kávu
samotný zásobník nevyžaduje špeciálnu údržbu, po čase sa môžu na stenách zásobníka usadiť zvyšky z kávovych zŕn. Ak Vám to vadí existujú špeciálne čistiace, odmasťujúce prostriedky na nádobky na kávové zrná
mlynček
mlynček dostáva zabrať čím viac kávičiek si pripravujete. Mlecie kamene sa postupne opotrebuvávajú a určite príde niekedy čas na ich výmenu. Aj vy si môžete všimnúť , že postupne časom používania je potrebné zjemniť hrúbku mletia. Pri mletí sa na mlecích kameňoch môžu usádzať/lepiť kávové usadeniny a preto je dobré ich raz za čas prečistiť čistiacimi granulami určenými na čistenie kávových mlynčekov , ktorých úlohou je stiahnuť tieto usadeniny z mlecích kameňov.
2. nádoba - zásobník na čerstvú vodu
vždy sa odporúča čerstvá voda, nie aby tam dni a týždne stála. V praxi sme u zákazníkov zažili aj usadené riasy v nádobe, to bol naozaj extrém. Ak sa to už stane, alebo ak máte aj zavápnene steny , tak odporúčame vyčistiť nádobu.
Z pohľadu živostnosti kávovaru a chuti kávy je najdôležitejšie, aby bola voda
Ak denne nalievate čerstvú vodu z vodovodu , mala by byť čerstvá, ale či je aj mäkká to záleží od regiónu ( mapa tvrdosti vody sa nachádza väčšinou u Vášho poskytovateľa vody) prípadne ak si chcete zmerať Vašu aktuálnu tvrdosť vody, dajú sa kúpiť prúžky na meranie tvrosti vody.
Ak je voda z vodovodu tvrdá, používajte kupovanú neperlivú vodu z nízkym obsahom rozpustných minerálov okolo 300 mg/l, alebo používajte prostriedky na jej zmäkčenie.
Filtrov a zmäkčovačov a metód zmakčovania je mnoho na trhu.
V zásade sa výrobcovia kávovarov snažia spraviť na každý kávovar ktorý ponukajú aj originálny vodný filter. Častokrát ho treba cez MENU kávovaru aktivovať . Na niektorých filtroch sa dá nastaviť aj ich účinnosť podľa typu tvrdosti vody . Výsledkom je , že podľa počtu porcií a vami nadefinovaj tvrdosti vody /v MENU /Vás kávovar (ak tu funkciu má) upozorní na potrebu výmeny vodného filtra.
Okrem originálnych filtrov odporúčaných výrobcom sa môžete stretnúť aj s ponukami neoriginálneho , ale kompatibilného vodného filtra. Je obvykle v príjemnejšej cene. Rozhodnutie je na Vás, či chcete ušetriť pár eur a nepoužiť originál.
V prípade, že kávovar nemá výrobcom podporované umiestnenie konkretného filtra v nádobke na vodu, dajú sa použiť univerzálne filtračné vankúšiky, ktoré jednoducho vložíte do nádržky na vodu.
Tie sa dajú použiť samozrejme aj v prípade, že má kávovar určený potrebný filter, ale strácate možnosť nastavenia upozornenia na výmenu filtra priamo na displeji kávovaru ,/ kde sa zakaždým pri výmene filtra resetuje počítadlo porcii/.
Používanie zmäkčenej vody okrem ochrany kávovaru odporúčame aj kvôli chuti kávy, kedy príliš tvrdá voda môže negatívne vplývať na vôňu, chuť a tvorbu cremy kávy.
Používanie tvrdej vody v kávovare mu prinesie skôr či neskôr „tichú smrť“, pretože sa upchá najužšia časť vodného okruhu a kávovar prestane robiť kávičku. Častokrát už nepomôže ani domáci pokus o odvápnenie. A keď si pozriete Váš návod, alebo záručný list, nájdete tam informáciu, že zavápnený kávovar nespadá pod záručnú opravu. A keď ide kávovar kvôli tomu do servisu, sú to zbytočné a nemalé náklady .
Treba mať na pamäti, že žiaden profesionálny kávovar v kaviarni nie je nikdy napojený priamo na vodovod, ale je pred ním vždy filter, alebo zmäkčovač vody. Tak prečo si nevážiť svoj domáci kávovar rovnako?
3. varná jednotka
varná jednotka (v niektorých návodoch označovaná ako sparovacia jednotka) má za úlohu pripraviť kávičku.
Z pohľadu konštrukčného riešenia niektorí výrobcovia ponúkajú „otvorené riešenie“ a ľahký prístup k sparovacej jednotke pre prípad čistenia a údržby . Niektorí výrobcovia to riešia formou BLACKBOX-u, to znamená, že sa neviete nijakým spôsobom varnej jednotke .
V obidvoch prípadoch ju ale treba čistiť od kávovych zvyškov a olejov, ktoré sa v nej usádzajú.
Na čistenie varnej jednotky slúžia čistiace tabletky.
Pri čistení treba postupovať podľa pokynov v užívateľskej príručke.
Rovnako aj tu platí, že každý výrobca odporúča používať jeho čistiace tablety podľa konkrétneho prístroja a rovnako aj tu platí, že existujú výrobcovia univerzálnych čistiacich tabliet do kávovarov a opať je len na Vás či sa pri výbere budete riadiť odporúčaním výrobcu kávovaru.
Varná jednotka môže byť teda vyberacia, alebo, ktorá sa nedá vybrať (tzv blackbox).
Vyberiaciu varnú jednotku výrobca odporúča v rámci pravidelnej údržby väčšinou 1x za týždeň vybrať , opláchnuť pod tečúcou vodou , nechať vyschnúť, a následne takto vyčistenú nasadiť.
Nakoľko sú varné jednotky vyrobené z plastov, odporúča sa raz za čas premazať ich najviac namáhane časti (piesty a kolieska) potravinárskou vazelínou. Potravinárskou preto, lebo je schválená na bezpečené použitie s potravinami.
Že nie sú premazané môžete niekedy počuť ako nepríjemne praskanie vo vnútri kávovaru pri príprave kávičky.
4. Cappuccinator, alebo parná tryska
nakoľko tu prichádzame do styku s mliekom, o to viac platí zásada dodržiavať návod čistenia Neddodržanie zistíte a budete aj cítiť rýchlejšie.
Základné všeobecné pravidlo je aby sa hneď po použití prečistili časti, ktoré prišli do styku s vodou . Buď má kávovar automatický preplach, alebo sa musí manuálne prepláchnuť.
Častokrát sa stretnete v návode s odporúčaním raz za týždeň rozobrať cappuccinátor a premyť všetky jeho časti pod vodou a opäť ho zložiť.
Raz za mesiac potom výrobcovia odporúčajú prečistenie cappuccinátora aj prostriedkom na to určeným: čističom mliečnych ciest.
Samozrejme to záleží aj od toho ako často si robíte mliečne nápoje na Vašom kávovare, alebo ak vám mlieko zaschlo a treba konať okamžite.
Vo firmách s neurčenou zodpovednosťou za starostlivosť o kávovar sa častokrátstáva, že sa cappuccinátor pre istotu skryje na tajné miesto ako prvý:).
Najväčší strašiak : Odvápnenie kávovaru
Aj pri používaní mäkkej vody sa odporúča raz za čas odvápniť kávovar. Hlavne preto, že v bežných podmienkach nemusime mať 100% istotu pravidelne meranej tvrdosti vody a presného objemu vody, ktoré prešlo zmäkčovačom. Ak ale máte 100% istotu používania len veľmi mäkkej vody, odvápňovať by ste nemuseli . Naozaj jeden môj známy mi hovoril, že 15-ročný domáci kávovar ešte nikdy neodvápňoval pretože doň nalieva len vodu, ktorú si nosí zo svojej kaviarne, kde má nainštalovaný a pravidelne udržiavaný zmäkčovač vody.
Ak ale patríte k drvivej väčšine tých , ktorí tú 100% istotu nemajú a ešte ste kávovar neodvápňovali J, je najvyšší čas pozrieť si v návode odstavec Odvápňovanie.
Vo všeobecnosti odvápňovanie prebieha naliatím odvápňovacieho prostriedku nariedeným s vodou do nádržky na vodu / podľa pokynov v návode / po stanovenú risku (často x označenú CALC).
Po spustení programu na odvápnenie Vás bude kávovar viac, či menej zrozumiteľne navádzať krok za krokom, čo máte robiť. Veľké displeje na kávovaroch majú v tomto prípade výhodu, že zrozumiteľnejšie /textom, alebo ikonkami /vysvetľujú, čo treba stlačiť, kedy vyliať odvápnenú vodu, kedy naliať čerstvú, čo stlačiť atď.
Pri kávovaroch s menšími displejmi, alebo bez displeju postupujte krok po kroku podľa návodu, princíp je stále rovnaký - je potrebné aby celým vodným okruhom kávovaru prešiel odvápňovací roztok a na záver tohto procesu si ešte kávovar vypýta doplnenie čistej vody do nádržky, aby prečistil vodný okruh od prípadných zvyškov ňodvápňovacieho prostriedku aby ste mali čistú vodu na prípravu kávy.
Odvápňovacich prostriedkov je na trhu obrovské množstvo.
Začnime vždy tým čo odporúča výrobca v návode. V drvivej väčšine popredných výrobcov je to odvápňovač rovnakej značky.
Potom sú v ponuke univerzálne tekuté odvápňovače určené na kavovary všeobecne.
Vždy je dobre posúdiť pomer cena - výkon, t.j. na koľko odvápňovacích cyklov mi vystačí jedno balenie, pretože niektoré môžu byť viac, niektoré menej koncentrované.
Zvlášť kapitolou sú profesionálne práškové odvápňovače, ktoré používajú v servisoch. V prepočte majú nižšiu cenu, ale je potrebné prášok dôkladne rozpustiť , dodržať presné pomery roztoku a technologické postupy.
Domáce rady citrón, ocot odporúčame skôr na lacnejšie rýchlovarné kanvice, ktoré nie sú na príliš silnú koncentráciu tak citlivé.
Avšak Nespoliehajte sa na „Odvápňovaci proces“ ako 100% záchranu kávovaru zavápneného od tvrdej vody. Určite odporúčame používať pravidelne mäkkú vodu Aj kvôli chuti kávyaj preto, že pri odvápňovaní príliš zavápneného kávovaru sa môže stať že Vám maličký úlomok vodného kameňa môže upchať tenkú časť vodného okruhu, napríklad parnú trysku, alebo výtok kávy. A to by bol už prípad pre servisného technika.
Na záver Vám chceme zaželať nech Vám Váš kávovar pripravuje príjemné kávičkové chvíľky čo najdlhšie!
Szabovci z KAVASHOPU.sk
PS: Ak by ste sa chceli čokoľvek spýtať k údržbe a starostlivosti o Váš kávovar, kľudne nám napíšte na info@kavashop.sk, ak budeme vedieť , radi poradíme.
2. Starostlivosť a údržba domáceho pákového kávovaru
.
Ak máte kávovar a chcete, aby Vám čo najdlhšie vydržal robiť dobrú kávičku, treba sa o neho starať.
Samozrejme v prvom rade platí, aby ste sa riadili pokynmi na údržbu uvedenými v návode ku kávovaru. Všeobecné zásady sú ale v princípe rovnaké, snažili sme sa ich nejak zrozumiteľne zosumarizovať a aj vysvetliť prečo je dôležité sa o svojho domáceho kávového pomocníka starať.
Domáce pákové kávovary sú rôznych prevedení tak z pohľadu kvality použitých materiálov ako aj konštrukčných riešení. Pákové ich voláme preto, lebo majú páku ( portafilter) do ktorej sa dáva pomletá káva (prípadne E.S.E. pody, ak ich použitie kávovar umožňuje).
Z pohľadu údržby pákového kávovaru je potrebné vždy sa riadiť pokynmi výrobcu uvedenými v užívateľskej príručke.
Vo všeobecnosti môžeme povedať, že pre dlhú životnosť, bezproblémovosť a dobrú chuť kávy je dobré sa starať o :
1. vždy čistú, čerstvú a mäkkú vodu v nádržke na vodu
2. čistú hlavu a spršku hlavy kávovaru
3. čistú páku a sitká
4. čistú parnú trysku
5. pravidelné odvápňovanie kávovaru
6. výmenu tesnenia hlavy /v prípade potreby/
Poďme jednotlivo na starostlivosť o jednotlivé časti :
1. vždy čistá, čerstvá a mäkká voda v nádržke na vodu
vždy sa odporúča čerstvá voda, nie aby tam dni a týždne stála. V praxi sme u zákazníkov zažili aj usadené riasy v nádobe, to bol naozaj extrém. Ak sa to už stane, alebo ak máte aj zavápnene steny , tak odporúčame vyčistiť nádobu.
Z pohľadu živostnosti kávovaru a chuti kávy je najdôležitejšie, aby bola voda
Ak denne nalievate čerstvú vodu z vodovodu , mala by byť čerstvá, ale či je aj mäkká to záleží od regiónu ( mapa tvrdosti vody sa nachádza väčšinou u Vášho poskytovateľa vody) prípadne ak si chcete zmerať Vašu aktuálnu tvrdosť vody, dajú sa kúpiť prúžky na meranie tvrosti vody.
Ak je voda z vodovodu tvrdá, používajte kupovanú neperlivú vodu z nízkym obsahom rozpustných minerálov okolo 300 mg/l, alebo používajte prostriedky na jej zmäkčenie.
Filtrov a zmäkčovačov a metód aj filtrácie aj zmäkčovania vody je na trhu mnoho.
Buď sú to zmäkčovače (napríklad NICAL) , ktoré nasadíte priamo na nasávaciu hadičku vody, ktorá je v nádržke na vodu, alebo to môžu byť filtračné /zmakčovacie vankúšiky , ktoré len vložíte do nádržky na vodu.
Každý jeden filter, alebo zmäkčovač má svoju účinnosť , ktorá je definovaná litrami zmäkčenej vody a trvaním jeho zmäkčovacieho účinku. Na presné hodnoty objemu by ste potrebovali prietokomer , takže v domácich podmienkach je to skôr o odhadovanom objeme a zvyku na pravidelnú výmenu filtra.
Používanie zmäkčenej vody okrem ochrany kávovaru odporúčame aj kvôli chuti kávy, kedy príliš tvrdá voda môže negatívne vplývať na vôňu, chuť a tvorbu cremy kávy.
Používanie tvrdej vody v kávovare mu prinesie skôr či neskôr „tichú smrť“, pretože sa upchá najužšia časť vodného okruhu a kávovar prestane robiť kávičku. Častokrát už nepomôže ani domáci pokus o odvápnenie. A keď si pozriete Váš návod, alebo záručný list, nájdete tam informáciu, že zavápnený kávovar nespadá pod záručnú opravu. A keď ide kávovar kvôli tomu do servisu, sú to zbytočné a nemalé náklady .
Treba mať na pamäti, že žiaden profesionálny kávovar v kaviarni nie je nikdy napojený priamo na vodovod, ale je pred ním vždy filter, alebo zmäkčovač vody. Tak prečo si nevážiť svoj domáci kávovar rovnako?
2. čistá hlava a sprška kávovaru
hlava kávovaru je tá časť kávovaru, kam nasadzujeme páku (portafilter). Keď nasadíme na hlavu páku s pomletými zrnami a stačíme tlačidlo na prípravu kávy, prebieha extrakcia, takže pod tlakom nám v tejto časti kávovaru prechádza cez pomleté zrná horúca voda.
Znie to pomerne jednoducho, aj keď toto je tá pravá veda významne vplývajúca na výsledok vo Vašej šáločke. Z pohľadu údržby vidíme, že nám po každej takejto príprave ostávajú zbytky na miestach, kde extrakcia prebiehala.
Preto odporúčame po každej príprave kávičky /a vybratí páky z hlavy/ nechať odpustiť troška vody z kávovaru na prázdno. Ak si robíte viac kávičiek môžete v rámci dennej údržby používať aj rôzne čistiace kefky a mechanicky prečistiť hlavu kávovaru, prípadne páku a sitká.
Ak to nie je dostatočné , treba použiť čistič kávových usadenín , tzv Coffee clean. Jeho úlohou je odstrániť kávove usadeniny a oleje z časti kávovaru, kde sa usadzujú a negatívne vplývjú na chuť ďalších kávičiek.
BACKFLUSH áno, či nie? Ako často?
Backflush je prečistenie hlavy kávovaru pod tlakom, ktorý sa vytvorí použitím tzv slepého sitka.
Backflush sa odporúča robiť na kávovaroch, ktoré maju 3-cestný ventil, tie sú obľúbené u domácich baristických nadšencov ( napr. Kávovary GAGGIA CLASSIC verzia s 3cest.ventilom, RANCILIO SILVIA a pod. ....). Lacnejšie domáce pákové kávovary konštrukčné riešenie s 3-cestným ventilom nemajú.
Ako často BACKFLUSH?
Na internete nájdete kopec rád a odporúčaní. Je to podobná otázka ako otázka ako často umývať auto?
V kaviarňach by sa mal BACKFLUSH robiť každý deň po skončení smeny.
Doma je to o tom,
- koľko si robíte kávičiek denne , ale aj o tom
- ako často meníte zrná a skúšate rôzne chute, ale aj o tom ,
- ako vy sami vnímate chute, rozdiely ale aj
- v akej tip top kondicii chcete mať svoj kávovar prirpavený na ďalšiu kávičku
Veľmi jednoduchý test či treba hlavu čistiť je, že pustíte po zahriati kávovaru bez páky vodu do skleného pohára a vidíte či máte číru vodu, alebo niečo, čo ste nechceli vidieť J
3. čistá páka(portafilter) a sitká
používaním sa na nich usadzujú kávové usadeniny, oleje a ak nepomáha mechanické čistenie kefkou pod tečúcou vodou, alebo vo vode , tak použite čistič kávových usadenín Coffee clean.
Je účinny a presne na to určený.
Vždy postupujte podľa návodu výrobcu , čo sa týka správneho namiešania roztoku a času pôsobenia prípravku.
Každý výrobca odporúča používať jeho čistiace prípravky podľa konkrétneho kávovaru a rovnako platí, že existujú aj výrobcovia univerzálnych čistiacich prípravkov do kávovarov. Je na Vás či Vám stojí zato kúpiť čistiace prípravky univerzálne v príjemnejšej cene, alebo sa riadiť odporúčaním výrobcu kávovaru.
4. čistá parná tryska
nakoľko pri príprave tu prichádzame do styku s mliekom, platí taktiež nutnosť dodržiavať návod pri čistení. Nedodržanie rýchlo zistíte a budete aj cítiť.
Vždy po našľahaní mlieka , treba z trysky krátko odpustiť samotnú paru, aby sme z trysky dostali zvyšky mlieka ( nakoľko tryska bola ponorená v mlieku) /aby nám tam nezaschlo/ a utrieť dočista celú parnú trysku baristickou, alebo aspoň nejakou vlhkou utierkou.
Ak nám mlieko v tryske už zaschlo, alebo v rámci preventívnej údržby a hygieny môžeme použiť účinný a na to určený prípravok - Čistič mliečnych ciest .
5. pravidelné odvápňovanie kávovaru - Najväčší strašiak ?
Aj pri používaní mäkkej vody sa odporúča raz za čas previesť odvápnenie kávovaru. Hlavne preto, že v bežných podmienkach nemusime mať 100% istotu pravidelne meranej tvrdosti vody a presneho objemu vody, ktoré prešlo zmäkčovačom. Ak ale máte 100% istotu použivania len veľmi mäkkej vody, odvápňovať nemusíte J. Jeden môj známy mi hovoril, že 15-ročný domáci kávovar ešte nikdy neodvápňoval, pretože doň nalieva len vodu, ktorú si nosí zo svojej kaviarne, kde ma nainštalovaný zmäkčovač vody.
Ak patríte k drvivej väčšine tých , ktorí tu 100% istotu nemajú a ešte ste kávovar neodvápňovali, je najvyšší čas pozrieť si v návode odstavec: Odvápňovanie.
Vo všeobecnosti odvápňovanie prebieha naliatim odvápňovacieho prostriedkuzriedeného s vodou podľa pokynov v návode do nádržky na vodu po stanovenú risku ( môže to byť maximum ako MAX, alebo niekedy je ešte špecialna riska s označenim CALC).
Je potrebné aby celým vodným okruhom kávovaru prešiel odvapňovací roztok, čiže aj cez hlavu kávovaru aj cez parnú trysku!
Po prečistení a minutí nádržky s odvápňovacím roztokom sa odporúča ešte 2x naplniť nádržku na vodu čistou vodou do plna a nechať prejsť kávovarom, aby sme mali istotu, že máme už len čistú vodu vo vodnom okruhu. Kto chce mať istotu, môže ešte jednu dve kávičky vyliať a potom si dať tú svoju.
Vždy sa riaďte prosím tým, čo je napísané v užívateľskej príručke k Vášmu konkrétnemu kávovaru.
Odvápňovacich prostriedkov je na trhu obrovské množstvo.
Opäť začnime tým, čo odporúča výrobca v návode, v drvivej vačšine popredných výrobcov práve odvápňovač rovnakej značky.
Potom sú v ponuke tekuté odvápňovače určené na odvápnenie kávovarov .
Vždy je dobre posúdiť pomer cena-výkon, na koľko odvápnení mi vystačí jedno balenie, pretože niektoré môžu byť viac, niektoré menej koncentrované.
Zvláštnou kapitolou sú profesionálne práškové odvápňovače, ktoré používajú v servisoch. V prepočte maju nižšiu cenu, ale je potrebné dodržiavať presné pomery roztoku a technologické postupy.
Práškový čistič musí byť vo vode dokonale rozpustený.
Domáce rady citrón, ocot odporúčame skôr na lacnejšie rýchlovarné kanvice, ktorým prílišná koncentrácia čistiacich prostriedkov nevadí.
Avšak nespoliehajte sa na „Odvápňovaci proces“ ako 100% záchranu kávovaru zavápneného od tvrdej vody. Určite odporúčame používať pravidelne mäkkú vodu. Aj kvôli chuti kávy aj preto, že pri odvápňovaní príliš zavápneného kávovaru sa môže stať že Vám maličký úlomok vodného kameňa môže upchať tenkú časť vodného okruhu. A to by bol už prípad pre servisného technika.
6. výmena tesnenia hlavy kávovaru /podľa potreby/
Kedy ho vymeniť poznáte vačšinou tak, že Vám ponad páku pri extrakcii začne pretekať voda /a nie je to spôsobene zlým zatiahnutím páky, ani priveľkým množstvom kávy v nej/.Jednoducho po stovkách pripravených káv sa tesnenie na hlave kávovaru opotrebuje. Veľmi často k tomu prispieva to, ak necháte pomleté kávové zrnká na okraji páky a tak ju nasadíte na hlavu kávovaru . Preto vždy odporúčame okraj páky utrieť od týchto zvyškov.
Na záver Vám chceme zaželať nech Vám Váš kávovar pripravuje príjemné kávičkové chvíľky čo najdlhšie!
Szabovci z KAVASHOPU.sk
PS: Ak by ste sa chceli čokoľvek spýtať k údržbe a starostlivosti o Váš kávovar, kľudne nám napíšte na info@kavashop.sk, ak budeme vedieť , radi poradíme